Pozovite rasadnik Antić na mobilni telefon

Sadjenje voćnih sadnica

PRIPREMA ZA SADNJU

Pre sadnje sadnica voćaka, neophodno je izvršiti određene pripreme za sadnju: napraviti plan budućeg voćnjaka, odabrati voćne vrste i sorte, pripremiti zemljište, izvršiti duboko oranje ili kopanje pojedinačnih jama, itd. Od navedenih pripremnih radnji zavisiće i kvalitet sadnje.

ODABIR SADNICA

Voćne sadnice dobrog kvaliteta se ne kupuje na pijaci bez deklaracije o poreklu i kvalitetu. Te sadnice su sumnjivog kvaliteta , neadekvatno čuvane a često i napola suve . Osim toga dovodi se u pitanju i njihovo zdravstveno stanje. Sadnice bez odgovarajuće deklaracije su proizvedene bez stručne kontrole te samim tim postoji mogućnost da su zaražene bekterijama i virusima. Sadnice kupujte samo u rasadnicima koji imaju obezbeđene sve uslove za čuvanje i prodaju sadnog materijala te samim tim raspolažu potrebnom dokumentacijom o poreklu, sortnosti, kvalitetu i zdravstvenom stanju.

Sadnja se može vršiti u jesen i proleće. Jesenja sadnja ima dosta prednosti u odnosu na prolećnu sadnju. Prednosti se sastoje u tome da biljke posađene u jesen imaju dovoljno vremena da se ukorene, i tako spremno dočekaju proleće i početak vegetacije. Nedostatak jesenje sadnje je rizik od napada glodara i divljači u toku zime, ali se to može sprečiti tako što će se biljke zaštititi mrežom protiv glodara.

Prolećna sadnja ima niz nedostataka, a ogledaju se u tome da biljke posađene u proleće sporije rastu u prvoj godini, moraju se zalevati, te je njihov prijem obično slabiji.

U našim klimatskim uslovima idealno vreme za sadnju je kraj oktobra do polovine decembra.

Da bi se sadnica ispravno zasadila treba ići sledećim koracima:

- Najpre na parceli obeležiti sva sadna mesta u skladu sa razmakom sadnje za odgovarajuće vrste i sorte . Pri ovom voditi računa o podlozi sadnica voća (kod bujnijih – generativnih podloga veći razmak sadnje nego kod slabije bujnijih-vegetativnih).
– Na obeleženim sadnim mestima iskopati rupe dimenzija 60x80x40 cm, što zavisi od vrste zemljišta.
– Koren sadnice se pre sadnje potopi u kašastu masu od kravlje balege, gline i vode ili u mešavinu zemlje i vode.
– Vrlo bitan momenat kod sadnje je dubina sadnje. Sadi se na dubinu do korenovog vrata, ni u kom slučaju dublje
– Zemlji se dodaje određena količina stajnjaka ili komposta i mineralnog đubriva sa manje sadržaja azota (8:16:24 ili 10:20:30 ili dr.).
– Nakon sadnje izvršiti obavezno polivanje sadnica.
– Uz sadnicu se pobije kolac, te se sadnica priveže uz kolac kako bi se sačuvala od povijanja.

Komentari, pitanja, sugestije...

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

5 i 11 je
Please leave these two fields as-is: