Pozovite rasadnik Antić na mobilni telefon

Sadnja maline

Kako zasaditi malinjak ? Kada saditi maline ?

Kako zasaditi malinjak je često pitanje ove godine .

Malina se sadi od oktobra do aprila meseca,samo ako je zemljište pogodno za rad i ako nisu niske temperature. Najbolje je saditi maline u jesen, jer se sadnice maline do proleća prime i počnu normalno da se razvijaju i rastu. Pri prolećnoj sadnji prijem sadnica je uvek slabiji, a ako je proleće još sušno ili zakasni,onda se mora obezbediti polivanje, što poskupljuje proizvodnju i ne garantuje dobar porast u prvoj godini.

Sađenje maline u toku zimskih meseci povoljnije je od sađenja u proleća, ako je zemljište pogodno za rad, a to nije ispod tačke mržnjenja. Saditi se mogu zreli i zeleni izdanci. Sađenja zrelih izdanaka se mnogo više primenjuje, dok se zeleni sade samo u vrlo pogodnim klimatskim uslovima ili u uslovima navodnjavanja, kada se želi da se neka sorta što brže umnoži, a sadi se u junu.

ZS ma3 Sadnja maline

Izdanci se sade u brazde ili pored žice. Potrebno je da se pre početka sađenja obeleže mesta za sađenje u redu. Neposredno pred sađenje izdanci se stavljaju uz žicu ili u brazde pored mesta za sađenje. Najbolje je saditi po oblačnom i tihom vremenu.Za sađenje se koriste zdravi i zreli izdanci, dugački najmanje 50cm, debljine 8-10 mm, koren treba malo skratiti i potopiti u razređenu kašastu smešu goveđe balege i ilovače (u odnosu 1:1). Sadnice maline se stavljaju nešto dublje (4-5cm) nego što su bile u rastilu. Oko korena se stavi sitna zemlja, dobro nagazi i po mogućnosti zalije.

Da bi se sprečilo savijanje izdanaka maline pod teretom roda ka zemlji, postavljaju se nasloni. Kod sistema žbunova koriste se deblja kolja (veličina 200x5cm), a kod pantljika i žive ograde nasloni između kojih se postavlja pocinkovana žica prečnika 2-3 cm.

Nasloni su od armiranog betona, drveni ili gvozdeni. Pobijaju se na 8-10m. Naslon može biti:

– s jednom žicom na visini 120-150cm za koje se vezuju izdanci

– sa dve žice; jedna ispod druge na 60-120cm između kojih se provlače izdanci i vezuju za gornju žicu;

– sa dve žice u istom nivou na 100-120cm, između kojih se uvlače izdanci:

– sa 4 žice u istom nivou 60-120cm, gde se izdanci uvlače između žica koje su udaljene 30-40cm. Ovo je najskuplji , ali i najbolji način.

Posle sađenja izdanci se skraćuju iznad zemlje na 18-20cm, odnosno na 3 pupoljka. Ako se skrate jače, lako se može desiti da ostavljeni pupoljci ne krenu, pa dolazi do sušenja, a ako se ostavi duže sa više pupoljaka, onda se opterećuju rodom, što takođe može dovesti do njenog sušenja.

Na raspolaganju smo vam za sva vaša pitanja: Kako saditi maline ? Kada saditi maline ? Gde kupiti sadnice maline

063/81-14-568 Goran

Prodaja sadnica vocaRasadnik Antić

4 Comments

 1. Postovanje,da li mi možete reći mešto o Polki i Polani i da li imate te sadnice ..u napred zahvalan

  Reply
 2. Postovani,interesuje me da li imate sadnice maline 13200kom, sorte i cena?Hvala.

  Reply
 3. Postovani,
  Imam prostor od jedno 4,7m duzine gde bih zasadio Kivi Bruno i Hejvord. Pitanje je koliko sadnica mogu zasaduíti na tom rastojanju, od broja koliko su muske a koliko su zenske, da li jedna muska moze oprasiti obe sorte kivija , iobjasniti za sadnju koliko stajnjaka staviti i vestaka ako treba. koliko duboko jame treba iskopati i sve oko sadnje sto je potrebno. Naravno koliko kostaju sadnice.
  u ocekivanju odgovora srdacan pozdrav.

  Reply
 4. Dobar dan, interesuju me sadnice malina Polka i Polana.
  Koja je cena sadnica i da li ih imate u ponudi.

  Hvala

  Reply

Komentari, pitanja, sugestije...

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

6 i 14 je
Please leave these two fields as-is: